NEKIRURŠKI NEINVAZIVNI POSTOPKI POMLAJEVANJA OBRAZA

Uspešno pomlajevanje starajočega se obraza temelji na skrbni oceni s soncem povzročene in starostne poškodbe kože. Poslužujemo se mnogovrstnih tehnik pomlajevanja, s katerimi lahko obnovimo površino kože, ohromimo obrazno mišičje ali nadomestimo mehka tkiva.

  • Polnila (Juvederm)
  • Botox (Vistabel)
  • Lastna trombocitna plazma

TKIVNA POLNILA ALI FILERJI

S polnili poudarimo lica ali ustnice ali sploščimo gubi med nosnicama in kotičkoma ustnic. S tanko iglo polnilo vbrizgamo pod gubo in jo tako sploščimo. Taista polnila je smotrno uporabiti za povečanje ali preoblikovanje mehkih tkiv, katerih prostornina se s staranjem nezadržno zmanjšuje. S tem prehodno zabrišemo znake staranja in odložimo invazivnejše kirurške posege. Poznamo različne vrste polnil. Vsled številnih prednosti se je v zadnjih letih najbolj uveljavila hialuronska kislina, katere učinek praviloma vztraja 6–12 mesecev.

HIALURONSKA KISLINA

Hialuronska kislina je sestavni del telesa (ekstracelularnega matriksa). Na tržišču je veliko polnil s hialuronsko kislino, ki se ločijo po koncentraciji, velikosti delcev in prečni povezanosti elementov. Posamezni preparati vsebujejo tudi lokalni anestetik, ki zmanjša bolečino med injiciranjem in po njem. Učinek hialuronske kisline traja od štiri do šest mesecev, kombiniranje preparatov z različno velikimi delci omogoča prilagajanje terapije različnim vrstam struktur, od globokih nazolabialnih gub, drobnih gub obraza, ustnic, v zadnjem času pa se preparati večje viskoznosti uporabljajo tudi za oblikovanje oziroma povečanje obraznih linij in povečanje prostornine.

 

BOTOKS

Je nevrotoksin, s katerim omrtvičimo drobne mimične mišice, ki gubajo kožo. Največkrat ga uporabimo za glajenje gub zgornjega dela obraza: okoli oči, med obrvema in na čelu. Učinek nastopi nekaj dni po posegu, ko obraz dobi bolj spočit in osvežen izraz. Po 4–6 mesecih toksin preneha delovati in učinek postopoma izzveni. Če z botoksom pričnemo dovolj zgodaj, lahko ustavimo prehod dinamičnih gub v stalne. Uspešno ga uporabljamo tudi pri zdravljenju prekomernega potenja (hiperhidroza).