Pareza facialnega živca ali Bellova paraliza

Eno na 60-70 oseb prizadane paraliza obraznega živca. Običajno se to zgodi nenadno, čez noč, najvišja stopnja šibkosti pa se razvije v 48-ih urah.
Bellova paraliza je začasna paraliza obraznega živca, ki je znan tudi kot sedmi možganski živec. Slednji nadzoruje obrazne izraze ter premikanje očesnih vek in mišic na čelu in vratu.
Vzrok je pogosto neznan, stanje pa je povezano z določenimi virusi, kot sta herpes simpleks in herpes zoster. Dejavniki tveganja za Bellovo paralizo vključujejo stanja, kot je sladkorna bolezen ali nosečnost. Na začetku nekateri občutijo bolečino za ušesom, Bellova paraliza pa lahko spominja tudi na možgansko kap, saj niso prisotni drugi nevrološki znaki ali simptomi.

Poleg oslabelosti obraznih mišic (prevsem na eni strani) lahko spremljajo stanje sprememba občutka za okus, močno solzenje, bolečina v ušesu in zamegljen vid.

Posebnih testov za parezo obraznega živca ni, vendar je nujen klinični pregled in določanje anamneze s strani splošnega zdravnika. Ta za izključitev drugih stanj lahko uporabi osnovne krvne teste, slikovne metode (CT, MRI), elektomiografija.

Zdravljenje na Kliniki Križaj z lasersko BIOMODULACIJO

Biomodulacija je idealna rešitev za celjenje ran in zmanjšanje bolečine.
Je neboleča terapija s Fotona laserjem, ki omogoča hitrejšo regeneracijo celic. Biomodulacijo lahko uporabimo pri vsaki poškodbi, zato jo priporočamo tudi v primeru paralize obraznega živca.

Laserska svetloba nizke moči spodbuja celjenje in regeneracijo celic, saj spodbuja delitev novonastajajočih celic v rani, proizvodnjo kolagena in nastajanje novih žil.

Zakaj je biomodulacija tako uspešna prav na Kliniki Križaj?
Klinika Križaj ne razpolaga le z bogato opremo Fotona laserjev, ampak ima tudi naziv Fotona Training Center. Naše znanje in izkušnje so jih namreč tako zelo prepričali, da prav mi izobražujemo druge zobozdravnike, kako kar najbolje izkoristiti vrhunske tehnološke dosežke na področju laserjev.

Kot eno izmed glavnih vodil klinike je celostna obravnava. Prav to je razlog, da se je Aleksandra Križaj Dumić, dr.dent.med izobrazila kot miofunkcionalni terapevt. Svoj naziv je pridobila v Londonu z izčrpnim izobraževanjem na področju biofunkcije. Tako vašo terapijo podkrepi z dodatnimi vajami, ki poskrbijo za hitreje in učinkovitejše zdravljenje obraznega živca.

Mnenje pacinta L.K.

Nihče se ne počuti dobro, če se nekega jutra zbudi in v ogledalu zagleda, da je polovica obraza ohromela. Najprej sem pomislil na možgansko kap, tako kot večina ljudi, vendar so me po preiskavah pri splošnem zdravniku pomirili, da gre parezo facialnega živca.
Kljub temu, nisem bil prav nič vesel informacije, da lahko zdravljenje traja od 6 tednov, pa vse do 6 mesecev.
Nisem se počutil dobro, moj govor je bil otežen in s tem tudi vsakodvna opravila, ki jih sicer jemljemo za samoumevne.
Takoj sem se vrgel v akcijo iskanja rešitev in že 2. dan pričel s terapijo na Kliniki Križaj. Ta je vključevala 5 nebolečih kratkih obiskov, vsak drugi ali tretji dan. Poleg biomodulacije so me že po prvi terapiji podučili, katere vaje naj opravljam doma.
Ne znam opisati kako zadovoljen sem z rezultatom, saj so bile vidne izrazite spremembe že po dveh tednih. Veliko prijateljev in znancev, ki me v tem času niso videli, sploh niso opazili razlike. Po uspešno zaključeni terapiji sem z vajami nadaljeval doma in že po treh tednih sem bil popolnoma pozdravljen.

Vsem toplo priporočam terapijo z biomodulacijo na Kliniki Križaj v primeru poškodbe oziroma paralize obraznega živca, saj je proces neboleč, hiter in najbolj pomembno – učinkovit.